Toevallig… Of niet? (Spoiler, toch wel)

Voorlopig valt er weinig nieuws te melden over “Apocalyps”. Falco is druk in de weer met de illustraties.  De afgelopen weken heeft hij me een eerste versie van de cover getoond en enkele progress shots van de pagina’s.  Hij schiet lekker op en produceert resultaten die kippenvel geven.  Misschien biedt zich later de mogelijkheid aan om kleine teasertjes te delen maar dat zien we wel.

Ondertussen moeten jullie het maar doen met wat hersenkronkels van Ivo:

“Bestaat toeval? Goed, het lijkt een stomme vraag maar vorige week was ik er toch even niet zeker. Toen gingen er allerlei rare dingen door mijn hoofd en vroeg ik me af of er toch geen opperentiteit bestaat die alle puntjes met elkaar verbindt.

De  aanleiding hiervoor was “Gäbrik”, de nieuwste graphic novel van Marc Legendre (De Rode Ridder, Amoras, Sam en Biebel van de potten Kwatta-choco). Via Peter M. van Stroke Strips heb ik een exemplaar vast gekregen (waarvoor nogmaals mijn dank).

Om het even snel samen te vatten, “Gäbrik” vertelt het relaas van een aan lager wal gevallen artiest aan de hand van screenshots van een sociaal medium dat erg lijkt op een bestaand, controversieel platform . Om de sfeer wat te versterken gebruikt Legendre muziek van experimentele componist Michael Farhes.

Het aspect van muziek injecteren in strips is natuurlijk ook prominent aanwezig in “Apocalyps”. Sterker nog, de band tussen noot en illustratie is in “Apocalyps” nog sterker aanwezig aangezien het verhaal van Falco en mij volledig geïnspireerd is op het gelijknamige nummer van De Groot. In “Gäbrik” is de band subtieler.

Maar er is meer.

Het personage Gäbrik is een eenzame man die op het sociaal platform iets zoekt, iets probeert teweeg te brengen dat hem een reden van bestaan geeft. In augustus heb ik een script geschreven voor een korte strip genaamd “Good Vibes, Good Vibe$” over een eenzame man genaamd Ilya die probeert iets te vinden dat hem een reden van bestaan geeft via een sociaal platform. Ook hier weer, de focus is volledig anders, de vorm ook maar het uitgangspunt lijkt bijna hetzelfde….

Natuurlijk had ik hierover gesproken met Falco op de manier die mij het beste past; een lange, gigantische mail waarvoor een normale mens twee dagen nodig heeft om hem te lezen en toch kon ik het niet van me afschudden. Gelukkig heb ik in mijn leven veel televisie gekeken.

Ettelijke jaren geleden heb ik een razendinteressante documentaire gezien waarin een team van grafische ontwerpers op vraag van de onderzoekers eerst een ritje gingen maken door een stad en daarna de opdracht kregen om het logo te ontwerpen voor een taxidermist. Ondanks dat de ontwerpers carte blanche kregen voor hun ontwerp, kon het onderzoeksteam bijna perfect voorspellen hoe het ontwerp eruit ging zien.

De route van het ritje was niet zomaar willekeurig gekozen. De ontwerpers reden voorbij een mascottebeer, een winkeletalage waar een engel was gebouwd en een kerkhof met een groot, pompeus hek. Onbewust hadden de ontwerpers deze beelden opgenomen en gebruikt om het logo samen te stellen: een engel in de vorm van een beer aan de hemelpoorten.
Eng? Nu niet meer.

Ik vermoed dat Legendre en ik een soortgelijk proces hebben meegemaakt. Wat de precieze omstandigheden waren, kan ik me niet meer herinneren maar ik vermoed dat als we in het nieuwsarchief duiken, we ons antwoord vinden.
Om maar te zeggen, we zijn producten van interactie tussen mensen, gebeurtenissen alsook omgeving en tijd.
Dus, bestaat toeval? Jawel maar het creatieve denkproces is niet zo uniek als we graag zouden geloven.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s